Miód faceliowy jak wszystkie dostępne miody na rynku jest doskonałym źródłem witamin i składników odżywczych. Jest niezastąpiony w codziennej diecie i ma doskonały wpływ na poprawne funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Na co więc miód faceliowy doskonale oddziałuje? Przede wszystkim miód faceliowy doskonale poprawia stan ludzkiej odporności poprzez wzmacnianie organizmu i odżywianie go. Miód faceliowy najlepiej sprawdzi się w leczeniu górnych dróg oddechowych a także astmy oskrzelowej. Szczególnie zalecany jest osobom w stanach załamania nerwowego, dla osób pracujących intelektualnie oraz dla ludzi, którzy chcą się szybko zregenerować po dużym wysiłku fizycznym. Znacząco dodaje energii i doskonale regeneruje organizm. Cudowną właściwością miodu faceliowego fest to, iż jest genialny zamiennikiem napoju energetycznego ponieważ poprawia koncentrację i niweluje zmęczenie. Świetnie sprawdza się przy chorobach układu pokarmowego, wspomaga leczenie trzustki, dwunastnicy i żołądka. Miód faceliowy działa wspomagająco na wątrobę podczas wychodzenia z zatrucia. Duża zawartość witamin w miodzie faceliowym sprawia, że jest on doskonałym wsparciem dla organizmu przy spadku odporności w okresie przeziębienia. Kolejną istotną właściwością miodu faceliowego jest to, że można a nawet powinno się nim zastąpić codzienne używanie cukru nie tylko do słodzenia napojów ale także do ciast, wypieków i innych potraw. Jest to znacznie zdrowsze rozwiązanie a dodatkowo spożywanie miodu zamiast cukru ułatwia dbanie o szczupłą sylwetkę. Po miód faceliowy powinny sięgnąć osoby, które w nadmiernych ilościach spożywają kawę, herbatę, które palą papierosy i piją alkohol.
Miód faceliowy nie należy do najbardziej znanych miodów. Pozyskiwany jest z pyłków kwiatu facelii co oznacza, że jest miodem nektarowym. Odmian facelii jest kilka, jednak ta występująca w Polsce charakteryzuje się błękitną lub niebiesko- fioletową barwą. Facelia uznawana jest za najbardziej z miododajnych roślin więc zobaczenie pracujących pszczół nad taką łąką nie należy do rzadkości. Kolor kwiatów z których powstaje miód faceliowy ma ogromny wpływ na ostateczny kolor miodu. Także rodzaj gleby, na której rosną facelie ma znaczenie: im gleba żyźniejsza tym kolor miodu jest bardziej zbliżony do zielonego. Miód będąc w stanie płynnym jest bardzo jasny o żółtawym zabarwieniu. Gdy ulegnie krystalizacji jego kolor staje się dużo bardziej jaśniejszy czasem wręcz biały. Miód faceliowy nie wyróżnia się specyficznym smakiem. Jest delikatny, ze znikomą nutą kwaskowatości, która praktycznie jest niewyczuwalna oraz subtelnym kwiatowym zapachem. Dodatkową zaletą miodu faceliowego jest jego kremowa konsystencja po krystalizacji a dzięki temu łatwiej jest go podjadać. Ze względu na swój delikatny smak chętnie spożywają go dzieci.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.