5. Prosty przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i borówkami
Data dodania: 31-01-2021
Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z dzieciństwem. W moim domu rodzinnym kuchnią zarządzała babcia, która była specjalistką od domowych wypieków. Potrafiła z prostych składników wyczarować pyszności, które zapadały w pamięć. Właśnie takim przepisem chcę się z Wami podzielić. Wprowadziłem lekką modyfikację. Zamiast zwykłej mąki pszennej, dodaję mąkę orkiszową białą. Dzięki temu ciasto będzie miało lekki orzechowy posmak.
Składniki:
Mąka orkiszowa 1 kg
Jajka 4 szt
Śmietana (najlepiej wiejska) 250ml
Drożdże 50g
Śliwki 500g
Borówki 500g
Mleko 250ml
Cukier waniliowy 1 opakowanie
Cukier biały/trzcinowy/ksylitol 100g
Masło 50g
Rodzynki 50g
Sól
Cukier puder do dekoracji i kruszonki
Do miski wrzucamy drożdże, rozdrabniamy i zasypujemy cukrem. Czekamy aż drożdże rozpuszczą się i połączą z cukrem.

Zalewamy wszystko podgrzanym mlekiem.

Dodajemy podgrzaną śmietanę i mieszamy.

Dodajemy 4 całe jajka i mieszamy.

Wsypujemy mąkę orkiszową, dodajemy szczyptę soli i mieszamy aż składniki się połączą.

Wcześniej namoczone Rodzynki zasypujemy małą ilością mąki, mieszamy i dodajemy do ciasta.

Ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu. Co kilka minut sprawdzamy czy ładnie rośnie.

W międzyczasie przygotowujemy owoce.

Czas przygotować kruszonkę. Do miski dodajemy masło, mąkę i cukier puder w zależności od tego jak dużo kruszonki chcemy dodać do naszego ciasta. Składniki mieszamy aż utworzą się charakterystyczne grudki.

Nasze ciasto już wyrosło.

Przekładamy ciasto na blachę.

Układamy owoce i posypujemy wszystko kruszonką.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30-40 minut. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni.

Wyciągamy z piekarnika.

Jeszcze trochę cukru pudru i gotowe.

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z dzieciństwem. W moim domu rodzinnym kuchnią zarządzała babcia, która była specjalistką od domowych wypieków.
Potrafiła z prostych składników wyczarować pyszności, które zapadały w pamięć. Właśnie takim przepisem chcę się z Wami podzielić.
Wprowadziłem lekką modyfikację. Zamiast zwykłej mąki pszennej, dodaję mąkę orkiszową białą. Dzięki temu ciasto będzie miało lekki orzechowy posmak.
Potrafiła z prostych składników wyczarować pyszności, które zapadały w pamięć. Właśnie takim przepisem chcę się z Wami podzielić.
Wprowadziłem lekką modyfikację. Zamiast zwykłej mąki pszennej, dodaję mąkę orkiszową białą. Dzięki temu ciasto będzie miało lekki orzechowy posmak.
Prosty przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i borówkami
Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z dzieciństwem. W moim domu rodzinnym kuchnią zarządzała babcia, która była specjalistką od domowych wypieków. Potrafiła z prostych składników wyczarować pyszności, które zapadały w pamięć. Właśnie takim przepisem chcę się z Wami podzielić. Wprowadziłem lekką modyfikację. Zamiast zwykłej mąki pszennej, dodaję mąkę orkiszową białą. Dzięki temu ciasto będzie miało lekki orzechowy posmak.
Składniki:
Mąka orkiszowa 1 kg
Jajka 4 szt
Śmietana (najlepiej wiejska) 250ml
Drożdże 50g
Śliwki 500g
Borówki 500g
Mleko 250ml
Cukier waniliowy 1 opakowanie
Cukier biały/trzcinowy/ksylitol 100g
Masło 50g
Rodzynki 50g
Sól
Cukier puder do dekoracji i kruszonki
Do miski wrzucamy drożdże, rozdrabniamy i zasypujemy cukrem. Czekamy aż drożdże rozpuszczą się i połączą z cukrem.

Zalewamy wszystko podgrzanym mlekiem.

Dodajemy podgrzaną śmietanę i mieszamy.

Dodajemy 4 całe jajka i mieszamy.

Wsypujemy mąkę orkiszową, dodajemy szczyptę soli i mieszamy aż składniki się połączą.

Wcześniej namoczone Rodzynki zasypujemy małą ilością mąki, mieszamy i dodajemy do ciasta.

Ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu. Co kilka minut sprawdzamy czy ładnie rośnie.

W międzyczasie przygotowujemy owoce.

Czas przygotować kruszonkę. Do miski dodajemy masło, mąkę i cukier puder w zależności od tego jak dużo kruszonki chcemy dodać do naszego ciasta. Składniki mieszamy aż utworzą się charakterystyczne grudki.

Nasze ciasto już wyrosło.

Przekładamy ciasto na blachę.

Układamy owoce i posypujemy wszystko kruszonką.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30-40 minut. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni.

Wyciągamy z piekarnika.

Jeszcze trochę cukru pudru i gotowe.

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog