Strona główna » Blog » 5. Prosty przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i borówkami
  • PayU

5. Prosty przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i borówkami

Data dodania: 31-01-2021
Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z dzieciństwem. W moim domu rodzinnym kuchnią zarządzała babcia, która była specjalistką od domowych wypieków.
Potrafiła z prostych składników wyczarować pyszności, które zapadały w pamięć. Właśnie takim przepisem chcę się z Wami podzielić.
Wprowadziłem lekką modyfikację. Zamiast zwykłej mąki pszennej, dodaję mąkę orkiszową białą. Dzięki temu ciasto będzie miało lekki orzechowy posmak.  


Prosty przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i borówkami


Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z dzieciństwem. W moim domu rodzinnym kuchnią zarządzała babcia, która była specjalistką od domowych wypieków. Potrafiła z prostych składników wyczarować pyszności, które zapadały w pamięć. Właśnie takim przepisem chcę się z Wami podzielić. Wprowadziłem lekką modyfikację. Zamiast zwykłej mąki pszennej, dodaję mąkę orkiszową białą. Dzięki temu ciasto będzie miało lekki orzechowy posmak.  

 
Składniki:
Mąka orkiszowa 1 kg
Jajka 4 szt
Śmietana (najlepiej wiejska) 250ml
Drożdże 50g
Śliwki 500g
Borówki 500g
Mleko 250ml
Cukier waniliowy 1 opakowanie
Cukier biały/trzcinowy/ksylitol 100g
Masło 50g
Rodzynki 50g
Sól
Cukier puder do dekoracji i kruszonki



Do miski wrzucamy drożdże, rozdrabniamy i zasypujemy cukrem. Czekamy aż drożdże rozpuszczą się i połączą z cukrem.


 
alt
 

Zalewamy wszystko podgrzanym mlekiem.

 
alt
 

Dodajemy podgrzaną śmietanę i mieszamy.

 alt

 

Dodajemy 4 całe jajka i mieszamy.

 
alt
 

Wsypujemy mąkę orkiszową, dodajemy szczyptę soli i mieszamy aż składniki się połączą.

 
alt
 

Wcześniej namoczone Rodzynki zasypujemy małą ilością mąki, mieszamy i dodajemy do ciasta.

 
alt
 

Ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu. Co kilka minut sprawdzamy czy ładnie rośnie.

 
alt
 

W międzyczasie przygotowujemy owoce.

 
alt
 

Czas przygotować kruszonkę. Do miski dodajemy masło, mąkę i cukier puder w zależności od tego jak dużo kruszonki chcemy dodać do naszego ciasta. Składniki mieszamy aż utworzą się charakterystyczne grudki.

 
alt
 

Nasze ciasto już wyrosło.

 
alt
 

Przekładamy ciasto na blachę.

 
alt
 

Układamy owoce i posypujemy wszystko kruszonką.

 
alt
 

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30-40 minut. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni.

 
alt
 

Wyciągamy z piekarnika.

 
alt
 

Jeszcze trochę cukru pudru i gotowe.

alt
 

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu