Miodny Szlak - produkty
Twój sklep ekologiczny
wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Blog » 3. Niedoceniane źródło zdrowia - Makarony

Kontakt
  • „NatureaTao” Sp. z o.o.
    Kamianna 50
    33-336 Łabowa
    NIP: 7343581046

  • E-mail:handel@markoweprodukty.pl
  • Telefon576 640 500
    885 111 717
  • Godziny działania sklepuPoniedziałek - Piątek: 8.00 - 16.00 Sobota / Niedziela: nieczynne
Cennik
Pobierz cennik HTMLPobierz cennik XLS

3. Niedoceniane źródło zdrowia - Makarony

Data dodania: 31-01-2021
Statystyczny Włoch zjada rocznie aż 26 kilogramów makaronu- czyli całe Włochy zjadają odpowiednik 600 milionów kilometrów spaghetti.
Niestety Polska wypada blado w tym rankingu. Statystyczny Polak zjada około 4 kilogramów makaronu. Skąd u naszych rodaków taka niechęć do makaronów?


Makarony- niedoceniane źródło zdrowia

 

Statystyczny Włoch zjada rocznie aż 26 kilogramów makaronu- czyli całe Włochy zjadają odpowiednik 600 milionów kilometrów spaghetti. Niestety Polska wypada blado w tym rankingu. Statystyczny Polak zjada około 4 kilogramów makaronu. Skąd u naszych rodaków taka niechęć do makaronów?

alt

 

Rozmawiając ze znajomymi na temat diety bardzo często słyszę, że makarony tuczą. Jest to jeden z najczęściej powielanych mitów o makaronach. To nie makaron tuczy tylko sosy, które tak bardzo polubiliśmy. 250 gramów gotowego sosu spaghetti ze słoiczka to ponad 220 kalorii. Dlatego sos do makaronu najlepiej jest zrobić samemu.

alt

 

Idąc do sklepu na zakupy mamy pełen wybór rożnego rodzaju makaronów. Jaki jest więc najlepszy i najzdrowszy? Najczęściej sięgamy po makarony zrobione ze zwykłej mąki białej. Należy się więc zastanowić w jaki sposób owa mąka jest otrzymywana. Czy wiedzieliście, że spora część pszenicy trafiająca do polskich młynów tuż przed zbiorami jest opryskiwana Roundupem? Dla niewtajemniczonych - to środek chwastobójczy, który dodatkowo wysusza zboże. W ten właśnie sposób przyspieszana jest ścieżka przetwarzania zboża w mąkę. Warto więc dołożyć trochę i kupić makaron bio, jeżeli nie chcemy zjadać całej tablicy Mendelejewa.

 

 

Makaron orkiszowy

                   ​            alt                                       

Makaron orkiszowy jest świetną alternatywą dla makaronów z mąki białej. Orkisz, z którego zrobiona jest mąka orkiszowa to prehistoryczny, starszy krewny pszenicy. Pierwsze wzmianki o uprawie orkiszu możemy znaleźć już ponad 6 tysięcy lat temu. Dlaczego więc współczesne społeczeństwo zdaje się nie pamiętać o nim? Zdecydowały względy ekonomiczne. Wraz z rozwojem modyfikacji genetycznych, pszenica okazała się bardziej podatna na modyfikacje- można ją w łatwiejszy sposób przetworzyć. Przewaga zdrowotna makaronów z mąki orkiszowej wynika bezpośrednio z samych właściwości orkiszu. Wyższa zawartość błonnika pokarmowego i białka ma bezpośrednie przełożenie na to, jak nasz organizm będzie trawił pożywienie. Makaron orkiszowy stymuluje procesy trawienia, zapobiega zaparciom, wywołuje też mniejsze skoki glukozy i insuliny we krwi. Makaron orkiszowy jest też świetnym źródłem witamin z z grupy B ( B1, B2, B3). Kiedy więc najdzie Cię ochota na ulubione spaghetti, warto zamienić nitki z mąki pszennej na makaron z mąki orkiszowej.

 

 

Makaron z płaskurki

alt

O istnieniu makaronu z płaskurki dowiedziałem się całkowicie przypadkiem. Byłem w odwiedzinach u koleżanki, która jest wegetarianką i sporo czasu poświęca na wyszukiwaniu składników bogatych w mikro i makro elementy uzupełniające jej dietę. Zostałem poczęstowany pastą z makaronu o lekkim orzechowym posmaku, który w niczym nie przypominał tego zrobionego z białej mąki. Ale czym właściwie jest płaskurka? Podobnie jak orkisz, jest jednym z najstarszych zbóż uprawianych przez człowieka. Pierwsze wzmianki o płaskurce pochodzą z Bliskiego Wschodu sprzed 17 tysięcy lat przed naszą erą. Makaron z płaskurki jest świetnym źródłem minerałów takich jak wapń, fosfor czy magnez. Duża zawartość błonnika pokarmowego wpływa pozytywnie na procesy trawienia. Płaskurka to także świetne źródło witamin z grupy B ( B1, B2, B3) oraz witaminy A. Makaron z płaskurki jest doskonałą propozycją dla osób, które chciałyby zrzucić zbędne kilogramy. Po spożyciu dania z makaronu z płaskurki na długo towarzyszy nam uczucie sytości a niski indeks glikemiczny pomaga ustabilizować skoki poziomu glukozy we krwi. Makaron z płaskurki zawiera spore ilości beta karotenu, który jest przeciwutleniaczem, dlatego blokuje procesy oksydacyjne, szkodliwe dla organizmu, co zmniejsza rozwój choroby nowotworowej. Według specjalistów dietetyków, beta karoten w odpowiednich dawkach może spowalniać rozwój raka krtani, pęcherza moczowego, jamy ustnej i przełyku.

 

Makaron z samopszy

alt

Samopsza, z której wytwarza się mąkę jest jednym ze zbóż reliktowych. Oznacza to, że przez ostatnie stulecia samopsza nie była modyfikowana genetycznie i zachowała właściwości sprzed wieków. Pierwsze wzmianki o samopszy możemy znaleźć w źródłach historycznych pochodzących z 10.000 roku przed naszą erą z terenów dzisiejszej Turcji. Makaron i mąka z samopszy są w Polsce mało popularne i trudno dostępne. Warto jednak skłonić się w ich stronę ze względu na wysoką zawartość składników bioaktywnych. Makaron z samopszy dostarcza o 50% więcej białka niż makaron z mąki pszennej. Dodatkowo mąka z samopszy charakteryzuje się korzystnym składem aminokwasowym dzięki większemu udziałowi aminokwasów egzogennych takich jak fenyloalanina, tyrozyna, metionina oraz izoleucyna. Aminokwasy zawarte w makaronie z samopszy będą korzystnie wpływać między innymi na pracę układu nerwowego i mięśniowego, kontrolowanie poziomu cukru we krwi czy wygląd włosów, skóry i paznokci. Po za tym makaron z samopszy jest świetnym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A.

 

 

Często w rozmowie ze znajomymi słyszę, że nie mają czasu sami gotować- lepiej i szybciej jest zjeść coś na mieście. Przecież ugotowanie makaronu to maksymalnie 15 minut. W tym czasie nie dojedziesz nawet do ulubionej restauracji. ,, No ale nie będę jeść samego makaronu”- brzmi odpowiedź. W tym momencie w mojej głowie zapala się światełko, niczym u Pomysłowego Dobromira. Mamy przecież tyle możliwości. Robiąc zakupy włóżmy do koszyka nawet losowo wybrane warzywa i owoce. Makaron z serem i owocami na słodko czy wytrawny makaron z cukinią i pomidorami zrobimy w kilka minut. A jaką Ty masz wymówkę, żeby odpuścić makaronowy obiad?


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Waluta
Chmura tagów
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu