Strona główna » Blog » Warzywo, które odmładza i upiększa. Właściwości marchewki w pielęgnacji
  • PayU

Warzywo, które odmładza i upiększa. Właściwości marchewki w pielęgnacji

Data dodania: 17-08-2022
Marchew to warzywo lecznicze, bardzo popularne w naszych ogródkach. Jest tanie i dostępne cały rok. Wykazuje szereg pozytywnych właściwości i eliminuje ryzyko zapadnięcia na niektóre choroby. Czy jednak wiesz co w sobie kryje? Warto poznać co oferuje nam te pomarańczowe warzywo.
Marchew to nieodłączny dodatek naszych zup, sałatek, surówek i dań mięsnych. Mimo, iż znana jest od dawna, ostatnimi czasy straciła na popularności. Warto sobie przypomnieć, że warzywo to jest doskonałym źródłem zdrowia jak i urody.
Marchew znana była już w starożytności, jednak jej smak znacznie różnił się od dzisiejszego. Dopiero w XVI wieku, gdy wyhodowano odmianę o słodkawym smaku, została wprowadzona do kuchni. Obecnie znanych jest ponad 60 gatunków marchwi.
Warto wiedzieć, że marchew swoją barwę zawdzięcza karotenowi, czyli prowitaminie A, która występuje w ilości 1500-6500 j.m. w 100g (w przeliczeniu na witaminę A).


Co zawiera marchewka?
Marchew zawiera w swoim składzie:
    • 90% wody,
    • 7% składników odżywczych, czyli węglowodanów, białka oraz tłuszczy,
    • 1% składników mineralnych : potas, wapń, sód, siarka, fosfor, żelazo, magnez, miedź, kobalt, cynk czy mangan,
    • 1% witaminy (A, B1, B2,
      B6, C, E,H,K,PP), kwas foliowy, flawonoidy, kumaryny czy alkaloidy.
100 gramów marchewki dostarcza 35 kcal, dlatego osoby na diecie nie muszą się obawiać, czy dodać ją do swojego jadłospisu.
Należy pamiętać, że najwięcej prowitaminy A przyswajamy pijąc sok ze świeżo wyciśniętej marchwi (prawie 100%), z utartego warzywa do 85%, a w przypadku gotowanej marchwi tylko 18%.
Odmiany ciemnopomarańczowe marchwi zawierają około 8.1 mg karotenu, zaś odmiana żółtawa pięć razy mniej tego składnika

Bomba witamin i minerałów dla Twojej skóry

W kosmetyce ciężko o inną postać kosmetyku marchewkowego niż olej, a konkretnie macerat marchwiowy. Macerat uzyskuje się poprzez zanurzenie (macerowanie) w tzw. oleju bazowym, najczęściej słonecznikowym, korzeni marchewki. Dzięki temu wszystkie dobroczynne składniki, tak pożądane w pielęgnacji, nasycają olej bazowy. A składników tych jest w tym pomarańczowym warzywie całkiem sporo: od witamin (A, B1, B2, B3, B6, B7, C, E, K), aż po szereg składników mineralnych (selen, sód, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, miedź, cynk, kobalt).
Dzięki nim marchew wykazuje działanie przeciwzapalne, przyspiesza gojenie się ran, chroni przed wolnymi rodnikami, hamuje procesy starzenia, nadaje zdrowy koloryt, pobudza wzrost włosów i paznokci, odżywia i nawilża, a także – suplementowana „od wewnątrz” –poprawia ostrość widzenia.
Sok z marchewki zamiast toniku do twarzy?

O ile jednak skorzystanie z właściwości ogórka, czy cytryny domowymi sposobami jest stosunkowo łatwe, tak w przypadku marchewki robi się już nieco trudniej. Można oczywiście wycisnąć sok… ale znacznie zdrowiej i lepiej (także dla skóry) będzie go wypić niż smarować skórę. Choć… może od czasu do czasu to nie zaszkodzi, wszak do przetarcia skóry wystarczy naprawdę niewielka ilość na waciku. 

Co ciekawe, sok z marchwi wykazuje również działanie kojące, a także niwelujące drobne krostki czy wypryski. W likwidowaniu niedoskonałości na pewno pomoże też po prostu picie świeżego soku z marchwi, ale nie zaszkodzi przemycie skóry i pozostawienie na niej soku przez kilka, kilkanaście minut. 

W krajach śródziemnomorskich panie powszechnie wykonują maseczkę z drobno startej marchwi zmieszanej ze świeżo tłoczona oliwą z oliwek. W naszym klimacie można oliwę zastąpić tłoczonym na zimno olejem lnianym. Na bazie marchwi i ulubionego oleju można przygotować także wspomniany wcześniej macerat marchwiowy. 

 

Nasze Masło do ciała marchewkowe to idealny kosmetyk przeznaczony do pielęgnacji każdego typy skóry. Pozostawia uczucie gładkości, elastyczności i jędrności. Naturalny beta-karoten zawarty w maceracie z marchewki poprawia koloryt skóry, nadając jej złocisty odcień. Olej z pestek truskawek chroni skórę przed utratą wilgoci, a olej ze słodkich migdałów spowalnia procesy starzenia się skóry działając odmładzająco i wygładzająco. Masło marchewkowe może być używane do pielęgnacji ciała po opalaniu.


Trudno jest przecenić właściwości tego składnika, jakim jest marchew. Już samo jej działanie antyoksydacyjne jest bardzo wartościowe, a jeśli do tego dodamy nawilżenie i walkę ze zmarszczkami, wyrównanie kolorytu cery i nadanie jej ładnego odcienia… Taki kosmetyk potrafi w środku najmroźniejszej zimy poprawić humor, przypomnieć wakacje, a także pomóc w przygotowaniu skóry na nadejście lata, które będzie wymagało zapewnienia solidnej ochrony przed silniejszym promieniowaniem słonecznym.

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu