Strona główna » Blog » Syropy z ziół zbieranych w maju – poznaj właściwości tych naturalnych produktów!
  • PayU

Syropy z ziół zbieranych w maju – poznaj właściwości tych naturalnych produktów!

Data dodania: 26-05-2021

Maj to czas kwitnienia różnorodnych roślin. Również zioła są obecnie w pełnym rozkwicie. To znakomita pora na ich zbieranie i przyrządzanie z ich domowych przetworów. Do najpopularniejszych, majowych ziół należą babka lancetowata, mniszek lekarski czy pokrzywa. Rośliny te znakomicie nadają się do przyrządzania domowych syropów. Sprawdź koniecznie, jakie są ich prozdrowotne właściwości.



Maj to czas kwitnienia różnorodnych roślin. Również zioła są obecnie w pełnym rozkwicie. To znakomita pora na ich zbieranie i przyrządzanie z ich domowych przetworów. Do najpopularniejszych, majowych ziół należą babka lancetowata, mniszek lekarski czy pokrzywa. Rośliny te znakomicie nadają się do przyrządzania domowych syropów. Sprawdź koniecznie, jakie są ich prozdrowotne właściwości.
 

Syropy z babki lancetowatej, mniszka lekarskiego czy pokrzywy od wieków były stosowane w tradycyjnej medycynie naturalnej jako remedium na różnorodne dolegliwości. Ich szerokie zastosowanie sprawia, że warto je mieć w swojej domowej spiżarni przez cały rok. Przekonajmy się, na co działa każdy z tych specyfików.
 

Syrop z babki lancetowatej – właściwości

 

Babka lancetowata to pospolita roślina, która jednak cechuje się szerokim spektrum działania. Badania dowodzą, że posiada cenne właściwości przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Znakomicie sprawdzi się zatem przy różnego rodzaju infekcjach. Ponadto babka lancetowata działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Jest zbawienna dla prawidłowego działania układu pokarmowego. Wykazuje właściwości przeczyszczające i ściągające. Ekstrakty i wyciągi z babki lancetowatej zalecane są podczas różnego rodzaju przeziębień i na ogólną poprawę odporności.
 

Samą roślinę można z kolei stosować w formie okładów na różnego rodzaju rany, zapalenie spojówek, powiek czy na stany zapalne jamy ustnej.
 

Syrop z babki lancetowatej szczególnie polecamy stosować w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz układ odpornościowy wystawiony jest na działanie drobnoustrojów. Również podczas infekcji możemy po niego sięgnąć, by złagodzić kaszel i gorączkę. Syrop z babki lancetowatej należy dodać do herbaty o temperaturze maksymalnie 50 stopni.
 

Syrop z mniszka lekarskiego – właściwości

 

Kolejną rośliną, którą należy zbierać w maju jest mniszek lekarski. Ten popularny kwiat znajdziemy niemalże na każdym trawniku. Posiada charakterystyczną, żółtą barwę, a gdy przekwitnie zmienia się w dmuchawiec.
 

Jako surowiec, mniszek wykorzystywany jest w pełni od liści przez kwiat, po korzenie. Każdy fragment rośliny cechuje się nieco odmiennymi właściwościami.
 

Syrop z mniszka lekarskiego powstaje na bazie jego kwiatów. Produkt wykazuje szerokie działanie. Przede wszystkim skutecznie podnosi odporność. Jest nieodzowny w różnego rodzaju przeziębieniach i infekcjach. Pomaga przede wszystkim na problemy z górnymi drogami oddechowymi. Do tego zaleca się go spożywać na trawienie. Posiada właściwości pobudzania działania soku trawiennego w żołądku. Mniszek lekarski działa też przeciwzapalnie, moczopędnie i żółciopędnie. Wspiera zatem działanie wątroby oraz nerek.
 

W syropie z mniszka lekarskiego znajdziemy spore ilości cennych witamin: A, C i z grupy B. Ponadto napój ten oddziałuje korzystnie na układ nerwowy, uspokaja, stabilizuje nastrój i pomaga się skoncentrować. Efektywnie też usuwa toksyny z organizmu. Do tego znajdziemy w nim również potas, magnez, żelazo i krzem.
 

Syrop z pokrzywy – właściwości

 

Jednym z najbardziej cennych pod względem zdrowotnym ziół majowych jest pokrzywa. Posiada ona bardzo szerokie spektrum działania, przez co od wieków spożywana jest jako remedium na wiele dolegliwości.
 

W pokrzywie znajdziemy cały szereg substancji odżywczych takich jak witamina K, E oraz C. Ponadto roślina obfituje w fosfor, wapń, krzem, żelazo i mangan. Słynie ze swoich właściwości krwiotwórczych. Bardzo często polecana jest osobom ze skłonnością do anemii. Pokrzywa działa też wzmacniająco na kości i stawy oraz zapewnia piękny wygląd włosom i paznokciom.
 

Syrop z pokrzywy będzie miał zatem podobne właściwości i warto pić go przez cały rok. Nie tylko bowiem wzmocni odporność, ale jednocześnie skutecznie oczyści organizm oraz zadziała moczopędnie, co pozwoli usunąć nadmiar wody. Do tego wskazany jest w łagodzeniu objawów artretyzmu i reumatyzmu, wykazuje bowiem działanie przeciwzapalne. Warto po niego sięgnąć właśnie na wiosnę, kiedy wszystko pyli i kwitnie. Pokrzywa bowiem łagodzi objawy kataru siennego, a przy tym dodaje energii, co może zmniejszyć ospałość u alergików. Stanowi również naturalny sposób na obniżenie ciśnienia krwi.
 

Syrop z pokrzywy, zresztą jak wszystkie pozostałe produkty zaprezentowane w tym artykule, znajdziecie w naszym sklepie. Oferujemy ekologiczne, w pełni naturalne wyroby, które zawierają minimum 60% wyciągu ziołowego. To sprawia, że nasze syropy cechują się bardzo skutecznym działaniem, a przy tym pysznie smakują.
 

W formie na lato proponujemy wypróbować przepis na ziołoladę, czyli lemoniadę ziołową. Wystarczy rozcieńczyć wybrany syrop w dostosowanych do swoich potrzeb proporcjach z wodą gazowaną. Dodać kostki lodu, plastry cytryny, ulubione, letnie owoce oraz liście świeżych ziół i gotowe. Pyszny, zdrowy i orzeźwiający napój dla całej rodziny!


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu