Miodny Szlak - produkty
Twój sklep ekologiczny
wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Blog » Syrop z Mniszka lekarskiego - właściwości i zastosowanie

Kontakt
  • „NatureaTao” Sp. z o.o.
    Kamianna 50
    33-336 Łabowa
    NIP: 7343581046

  • E-mail:handel@markoweprodukty.pl
  • Telefon576 640 500
    885 111 717
  • Godziny działania sklepuPoniedziałek - Piątek: 8.00 - 16.00 Sobota / Niedziela: nieczynne
Cennik
Pobierz cennik HTMLPobierz cennik XLS

Syrop z Mniszka lekarskiego - właściwości i zastosowanie

Data dodania: 07-07-2022
Do sporządzenia pysznego syropu używa się kwiatów mniszka lekarskiego. Zastosowanie tego syropu może być różne: można go rozsmarować na kromce chleba z masłem, jak miód albo używać do słodzenia napojów, szczególnie zimą, kiedy jest mało witamin. Często wchodzi w skład wypieków, np. piernika, ponieważ wzmacnia jego smak. Syrop z kwiatów mniszka, oprócz walorów smakowych, jest bardzo korzystny dla zdrowia. Wspomaga leczenie przewlekłych nieżytów jamy ustnej, gardła i oskrzeli. 

Czym jest syrop z mniszka lekarskiego?
 

Mniszek lekarski to roślina z rodziny astrowatych, która pospolicie porasta tereny naszego kraju. Znany jest wszystkim pod nazwą mlecz lub maj ze względu na okres w którym zakwita. Ogólnie rzecz ujmując w Polsce roślina ta postrzegana jest jako trudny do wypielenia chwast. Mniszek lekarski ma bardzo szerokie zastosowanie związane z podniesieniem odporności. Warto zaznaczyć, iż nie tylko kwiat, ale cała roślina jest niezwykle cenna pod względem zdrowotnym. Jej pionowy korzeń jest magazynem niezwykle wartościowych substancji mogących mieć właściwości antynowotworowe. Wczesną wiosną z korzeni wyrastają dość charakterystyczne poszarpane liście, które są jadalne. Aż w końcu na przełomie kwietnia i maja zakwita kwiat. Mniszek zakwita żółtym, pełnym kwiatem, gdy przekwita zmienia się w tzw. dmuchawce, a po odleceniu nasion czubek rośliny przypomina łysą głowę mnicha - stąd jego nazwa. Mniszek kwitnie zazwyczaj do końca maja.


 

Właściwości i zastosowanie syropu z mniszka lekarskiego

 

Zazwyczaj robi się z niego syrop, który ma działać wspomagająco w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, bólu gardła i kaszlu. Jego dodatkową właściwością jest wspomaganie układu trawiennego poprzez pobudzanie wydzielania soków żółciowych. Kwiatom mniszka lekarskiego przypisuje się działanie przeciwzapalne, przeciwskurczowe i żółciopędne oraz moczopędne. Jednakże cała jego roślina posiada właściwości lecznicze, zarówno liście jak i korzenie. Syrop, zaś wykonany jest z samych kwiatów. Liście mniszka lekarskiego można swobodnie dodawać do sałatek – są one całkowicie jadalne i mają właściwości probiotyczne. Syrop z mniszka lekarskiego to ogromna dawka witamin C, D, B i A. Syrop ma bardzo korzystny wpływ na układ nerwowy oraz doskonale usuwa toksyny z organizmu. W syropie z mniszka lekarskiego jest ogrom minerałów takich jak: potas, magnez, żelazo i krzem. To właśnie dzięki tym minerałom syrop usprawnia prace układu pokarmowego i wpływa na odporność. Zawartość asparaginy doskonale pobudza pracę mózgu. Syrop z mniszka znakomicie sprawdza się w infekcjach układu moczowego. Polecany w walce z anemią, osobom osłabionym i niedożywionym oraz w regeneracji organizmu po ciężko przebytych chorobach. W przeszłości za pomocą mniszka lekarskiego regulowano cykle miesięczne kobiet, wspomagano leczenie infekcji intymnych oraz niepłodność. Zastosowanie mniszka lekarskiego wpływa także na procesy pielęgnacyjne ponieważ jego regularne spożywanie zapewnia mocne włosy i paznokcie.


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Waluta
Chmura tagów
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu