Miodny Szlak - produkty
Twój sklep ekologiczny
wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Blog » Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Kontakt
  • „NatureaTao” Sp. z o.o.
    Kamianna 50
    33-336 Łabowa
    NIP: 7343581046

  • E-mail:handel@markoweprodukty.pl
  • Telefon576 640 500
    885 111 717
  • Godziny działania sklepuPoniedziałek - Piątek: 8.00 - 16.00 Sobota / Niedziela: nieczynne
Cennik
Pobierz cennik HTMLPobierz cennik XLS

Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Data dodania: 18-07-2022
Nie zawsze rozpoznanie prawdziwego miodu jest łatwe. Zwłaszcza, wtedy gdy nie ma się w tej kwestii zbyt dużego doświadczenia. Dodatkowo na rynku pojawia się coraz więcej sztucznego miodu, dlatego tak istotna jest znajomość źródła, z którego on pochodzi. Gdy nie ma się możliwości sprawdzenia, warto zastosować kilka prostych trików, aby mieć pewność, że miód, który się wybiera, jest naturalny i przyniesie pozytywne rezultaty dla zdrowia.

Są dwa produkty najczęściej podrabiane: miód i oliwa z oliwek. Kupując miód, należy znać podstawowe zasady sprawdzania jego jakości.

Nie oznacza to, że miód niskiej jakości nie ma żadnych wartości, ale nam przecież zależy, aby miód oprócz właściwości odżywczych miał również właściwości lecznicze. Sposobów falsyfikacji miodu jest ,mnóstwo, ale istnieją też metody, które pozwalają bez specjalnych badań sprawdzić jakość miodu I jednocześnie uczciwość producentów I sprzedających. Przecież jest rzeczą oczywistą, że jeśli konsument orientuje się, w jaki sposób sprawdzić produkt, producenci I sprzedawcy będą uczciwsi.

Oto kilka prostych metod sprawdzania jakości miodu:

1. Wziąć ½ łyżeczki miodu, 1 łyżeczkę octu spirytusowego I 1 łyżeczkę wody. Wszystko wymieszać na płaskim talerzyku. Jeśli mieszanka zacznie się pienić, to znaczy, że miód ma obce dodatki.

2. Wziąć bawełniany wacik kosmetyczny, zgiąć go na pół I zanurzyć jeden koniec w miodzie. Następnie podpalić miejsce, gdzie znajduje się kropelka miodu. Jeśli miód się pali, jakość produktu jest wysoka. Miód niskiej jakości pali się słabo lub może w ogóle się nie zapalić z powodu ciał obcych.

3. Łatwym sposobem sprawdzenia jakości miodu jest użycie czystej wody. Należy w tym celu włożyć łyżeczkę miodu do filiżanki do połowy wypełnionej przegotowaną wodą w temperaturze pokojowej. Miód wysokiej jakości będzie się rozpuszczał powoli. Jeśli zawiera cukier lub inne słodziki, rozpuści się szybko, a czasem pozostawi w wodzie biały osad.

4. Wziąć kawałek kuchennego ręcznika, nakropić na niego kropelkę miodu, zgiąć papier tak, aby z obu stron przycisnąć kropelkę palcami rąk. Następnie wyprostować go. Jeśli w miodzie jest woda, to wokół kropelki powstanie obtoczka z wody, która będzie powoli rosła. Natomiast ślad od kropelki miodu dobrej jakości pozostanie na papierze bez zmian.

5. Prawdziwy miód jest gęsty. Jeśli z odwróconej łyżeczki ścieka powoli, tworząc na powierzchni zauważalną górę, jest to miód dobrej jakości.


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Waluta
Chmura tagów
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu